Budget: $15 million

Budget: $15 million

Angeles National Forest Supervisors Office

Project Type: Design-Build

Budget: $15 Million

Architect: Mary McGrath Architects

Awards: 2015 WoodWorks Wood Design Award for Wood in Government Buildings

The following excerpts are from a Pasadena Star-News Article:

The new Angeles National Forest Supervisors Office is a stunning and environmentally-efficient 24,000 square-foot administrative facility at 701 N. Santa Anita Ave., which houses approximately 80 employees. The building, which houses administrative functions including public affairs, finance and engineering, has a redwood exterior and exposed redwood beams and panels in the interior. The two-story headquarters facility, which has views of the nearby San Gabriel Mountains, was also designed to incorporate lots of natural light, said Mary McGrath, of Mary McGrath Architects, the executive architect on the project. The headquarters also features solar panels, a dry creek and a rainwater retention pond.

“It’s designed not so that (stormwater) is reused, but so that it’s returned to the earth,” McGrath said. “It percolates back into the soil.” A courtyard behind the headquarters features bridges crossing over the dry creek and native vegetation including coastal oak, manzanita and sycamore trees, she said. The changes are a far cry from the old campus, which had trailers with leaky roofs and shook when big rigs passed on the adjacent 210 Freeway, said Sonjia Bergdahl, forest engineer.

“This new facility has really special features and conforms to green construction standards such as using smaller amounts of energy and water than used by the previous building,” said Thomas Contreras, supervisor for the Angeles National Forest. The project was paid for with funding from the 2009 American Recovery and Reinvestment Act. It is one of 10 federal stimulus-funded projects in the Angeles National Forest, Contreras said.

“You can’t even believe the difference,” longtime Arcadia resident and supporter of the U.S. Forest Service Diana Loomis said, comparing the new building to the former facility. “This is just fantastic,” she said, adding that she was happy to see the improvements after years of cuts experienced by the agency.

Source: http://www.pasadenastarnews.com/general-news/20121211/new-12-million-angeles-national-forest-headquarters-is-dedicated#ixzz2FRzCu700